Menu
0
Besteld voor 22.00 uur? Morgen in huis!
Klanten beoordelen ons met een 9.4
Gratis verzending vanaf € 50,-
Top kwaliteit producten!
30Nov2020
Yogateacher in de spotlight: Esmee Kapaan

Yogateacher in de spotlight: Esmee Kapaan

Door: YogashopReacties: 0

Introductie

Mijn naam is Esmee Kapaan, ik ben 34 jaar en kom uit het Brabantse Etten-Leur. Sinds eind 2019 geef ik yogalessen en ik ben sinds september 2020 trotse eigenaresse van Yogaschool Balans. De stijlen waarin ik les geef zijn Yin Yoga, Hatha en Vinyasa. De meest favoriete les in mijn yogaschool is Yin yoga. We leven vaak een erg Yang bestaan, waardoor Yin yoga een welkome aanvulling is om weer balans terug te vinden in je lichaam en in je leven. Naast mijn lessen in de studio geef ik in het voorjaar/zomer ook yoga in het bos en momenteel vanwege Corona ook online lessen via Zoom.

Esmee Kapaan yogateacher


Hoe ik op het yoga-pad terecht ben gekomen...

Yoga heeft niet altijd een rol gespeeld in mijn leven. Juist niet eigenlijk. Ik leefde voor ik kennismaakte met yoga veel minder bewust. Ik was altijd mezelf aan het afleiden met doelen en activiteiten om maar niet te hoeven voelen. Ik stelde hoge eisen aan mezelf en deed veel moeite hier aan te voldoen. Ik wilde graag overal op scoren. Mijn werk, mijn uiterlijk, veel sporten…  Natuurlijk is hier niets mis mee, alleen wel met de motivatie die erachter schuilt. Dit alles was een afleiding van wat er werkelijk van binnen afspeelt. Ik werd er niet écht gelukkig van. Dit werkte uitputtend, wat daarom een burn-out als gevolg had. In deze periode ben ik fanatiek yoga gaan beoefenen. In het begin was dit ook een nieuw doel. Ik wilde “goed” worden in yoga. Maar al snel merkte ik, dat ik dit los moest laten. Vanaf dat moment heeft yoga mijn leven totaal veranderd. Na een tijd wilde ik graag mezelf meer verdiepen in de achtergrond van yoga. Ik besloot een 200 uurs teachertraining te gaan volgen. Ik had niet meteen de ambitie om les te gaan geven. Ik koos voor een multistyle opleiding (hatha en ashtanga vinyasa). Deze opleiding heb ik intern gevolgd bij Green yoga International. Deze weken in de ashram voelde als een grote spirituele ervaring. Het was zeker niet altijd makkelijk en er was ook veel interne weerstand. Toch heb ik er enorm veel geleerd. Niet alleen over yoga maar ook over mijzelf. Na mijn examen, wat tevens mijn eerste yogales ever was, wist ik het meteen: Dit is wat ik wil en moet doen! Na deze opleiding wilde ik mij verder verdiepen en heb ik de Yin Yoga teachertraining gevolgd bij Esther Scheen van Pure Energy Yoga. Hier volg ik eind dit jaar ook de opleiding Myo Yin waar ik erg naar uit kijk!

Esmee Kapaan yogateacher


Wat mij het meest inspireert in yoga is...

Yoga vergroot je bewustzijn en helpt je enorm in je persoonlijke ontwikkeling. Als je net begint met yoga, ben je vaak geneigd je te richten op het uitvoeren van de asana’s. Je bent veel bezig met het fysieke deel van yoga, de techniek etc. Maar steeds meer beweeg je naar vragen als: Wat voel ik? En wie ben ik eigenlijk? Alleen al deze bewustwording zorgt voor grote stappen in  je persoonlijke proces. Langzamerhand  ga je steeds meer ontdekken, durf je steeds meer de diepte in te duiken en je ware zelf te ontdekken. Yoga biedt je de kans om echt contact te maken met jezelf. Het loslaten van alle verwachtingen, het kunnen observeren van je gedachten zonder ze aan het stuur te zetten. Yoga zorgt ervoor dat je dit kunt ontwikkelen. Het brengt je meer in het moment. Daarnaast kan jouw practice op de mat ook werken als een spiegel voor je in je dagelijkse leven. Hoe ga je met situaties om? Met bepaalde gedachten en emoties? Dit vind ik het meest inspirerend aan yoga. Yoga is zoveel meer dan alleen een fysieke practice.

Esmee Kapaan yogapose


Wat de invloed is van yoga op de andere aspecten van mijn leven/lifestyle...

Yoga beoefen je niet alleen op je yogamat. Yoga is a way of life. Mijn hele bewustzijn is veranderd. Hoe ik omga met bepaalde situaties. Hoe ik naar alles om me heen kijk. Mijn relaties met anderen. En natuurlijk hoe ik naar mezelf kijk. Doordat yoga een onderdeel van mijn leven is geworden, ben ik flexibeler, gevoeliger, kwetsbaarder maar ook rustiger en krachtiger. Ik kan het denk ik het beste omschrijven door te zeggen dat ik niet meer verdoofd ben. Ik ben wakker geworden. Ik voel me verbonden en onderdeel van iets groters. Ik voel meer zelfliefde en liefde voor alles om me heen. Ik ben bijvoorbeeld gestopt met het eten van vlees omdat ik mij zo diep verbonden voel met de natuur dat dit voor mij tegennatuurlijk is gaan voelen. Je kunt dus wel zeggen dat yoga een grote invloed heeft op mijn manier van leven.

Esmee Kapaan yogapose


Het grootste misverstand dat niet yoga-beoefenaars hebben over yoga is volgens mij...

Ik hoor 2 bezwaren vaker terugkomen waarom iemand niet aan yoga wil beginnen. De eerste is dat er gedacht wordt dat je flexibel moet zijn om yoga te kunnen beoefenen. Dit is natuurlijk onzin. Eerder zei ik al dat het fysieke aspect van yoga slechts een klein deel is van yoga. Dus mocht je dit lezen en je denkt dat je niet flexibel genoeg bent, weet dat dit echt nergens van je verwacht wordt, in geen enkele studio. Yoga betekent voor iedereen weer wat anders. Iedereen volgt een les op zijn of haar eigen manier. Bezwaar nummer 2 is dat mensen zeggen dat ze te druk zijn voor yoga. Dat ze teveel onrust hebben om aan yoga te doen. Dus kortom, dat yoga alleen voor mensen is die al helemaal “zen” zijn. Dit is natuurlijk ook een groot misverstand. Yoga kan je JUIST helpen die rust in de chaos te ontdekken. Mensen die mij kennen , weten dat ik van nature echt altijd niet “zen” ben. Ik kan behoorlijk chaotisch , overprikkeld of druk zijn. Maar juist door yoga leer ik hoe ik mezelf weer terug in balans kan brengen.

Esmee Kapaan yogastudio


Wat ik het allerleukste vind aan mijn vak...

Waar ik het meeste energie van krijg is als ik mensen kan helpen op een dieper niveau. Het voelt natuurlijk fantastisch als ik iemand heb besmet met het “yogavirus” en als ik zie dat mijn enthousiasme over is gesprongen. En ook als ik die tevreden en ontspannen gezichten zie na de les. Maar het voelt voor mij onbetaalbaar als ik terugkrijg van mijn leerlingen dat zij in hun persoonlijke proces echt baat hebben bij mijn lessen. Dat er daadwerkelijk veranderingen ontstaan. Dat iemand aangeeft beter om te kunnen gaan met zijn of haar gedachten en emoties. Dat iemand van slapeloosheid af is. Dat mijn lessen helpen bij stressklachten, depressie, rouwverwerking, enzovoorts. Dat is voor mij echt de grootste reden dat ik les geef. Hoe mooi is het om dit te kunnen doen voor anderen!

Heel veel liefs,
Esmee

Volg Yogaschool Balans ook op Instagram & Facebook

Reacties

Maartje
Geplaatst op 2020-12-03 19:26:21
Enorm blij met de fijne lessen die jij geeft Esmee! Je helpt er idd veel mensen mee en ik kijk iedere week weer uit naar de les!
Floor Weber
Geplaatst op 2020-12-03 17:38:37
Esmee is echt een hele fijne en inspirerende yoga juf (

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

ONTVANG GRATIS HET E-BOOK 'YOGA VOOR BEGINNERS' TWV € 9,95

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.