Menu
0
Besteld voor 22.00 uur? Morgen in huis!
Klanten beoordelen ons met een 9.4
Gratis verzending vanaf € 50,-
Top kwaliteit producten!
15Oct2020
Yogateacher in de spotlight: Janine Himpers

Yogateacher in de spotlight: Janine Himpers

Door: YogashopReacties: 0

Yogateacher in de spotlight: Janine Himpers

Introductie

Mijn naam is Janine Himpers. Toen ik voor het eerst in aanraking kwam met yoga, was ik meteen verkocht. Kort daarna volgde ik samen met een vriendin de yoga-docentenopleiding in Tilburg (De Blikopener). Het was niet mijn bedoeling om lessen te gaan geven, maar al in het eerste jaar van de opleiding ben ik begonnen met het begeleiden van yogawandelingen in de Drunense Duinen. Dat was zo leuk, dat ik kort daarna een zaaltje huurde om ook lessen binnen te kunnen geven.  Twee jaar geleden was ik in de gelukkige omstandigheid dat ik een studio aan huis kon realiseren. Onder de naam Stralen Yoga Centrum geef ik nu samen met twee andere docenten verschillende lessen waaronder: Hatha Yoga, Critical Alignment Yoga, Yin Yoga, Yoga Nidra en aanbod voor kinderen in verschillende leeftijden. Daarnaast geef ik diverse één of meerdaagse workshop zoals ‘Meditatie & geluk’ en ‘Adem & Ontspanning’.

Janine Himpers_Yogateacher


Wie/wat mij het meest inspireert...

Na de eerste les die ik gaf was ik even uit het veld geslagen. De houdingen die ik voorbereid had, waren voor de meesten niet uitvoerbaar. Op de een of andere manier gaf het universum mij een uitdagende groep met allerlei lichamelijk ongemak. Inmiddels ben ik daar dankbaar voor omdat ik me realiseer dat bijna iedereen uitdagingen heeft. Mijzelf niet uitgezonderd. Het heeft ertoe geleid dat ik me veel meer ben gaan verdiepen in de anatomie. Critical Alignment Yoga gaf me een anatomisch kader, tools en een mentale aanpak waarmee ik in de lessen mensen verder kan helpen.

Janine Himpers_Stralen Yogacentrum


Inspiratie om verder te blijven ontwikkelen...

Ook in het verder blijven ontwikkelen spelen de ervaringen van de deelnemers in mijn lessen een grote rol. Zo was er een dame die veel last had van hyperventilatie. In mijn scriptie voor de docentenopleiding ben ik dieper gedoken in het onderwerp en heb ik een workshop over een gezonde ademhaling ontwikkeld. Ik merkte echter dat voor mensen met een dysfunctionele ademhaling, de oefeningen in deze workshop, te moeilijk waren. Dat bracht mij op het pad van prof. Van Dixhoorn. Juist door kleine, simpele instructies, die je juist wegbrengen van de aandacht op de adem, konden deelnemers ontspannen en de natuurlijke adembeweging weer in balans brengen.

Janine Himpers_Yogapose


Wat ik wil overbrengen op mijn studenten...

Als er ongemak ervaren wordt, vinden veel mensen makkelijk de weg naar een fysiotherapeut of een andere zorgverlener. Ik heb daar helemaal niks op tegen, maar ik nodig mensen uit om veel meer autonomie te pakken in het pad naar balans en herstel. Om zelfonderzoek te doen tijdens de lessen. “Hoe gaat het met me?” “Waarom voel ik me vandaag wat wiebelig?”, maar ook door te begrijpen waar ongemak vandaan komt (of dat nou lichamelijk of geestelijk is of zoals in de meeste gevallen een combinatie van beide). Door oefeningen en informatie aan te reiken hoop ik mensen handvatten te bieden om die autonomie weer terug te pakken. Niet alleen tijdens de les op de mat, maar vooral tijdens de lessen die het leven je aanreikt.

Janine Himpers_yogastudio


Mijn favoriete yama/niyama...

Mijn favoriete yama is Aparigraha oftewel ‘niet begeren’. Toen ik begon met yoga heb ik die yama heel letterlijk opgevat. Minder spullen kopen en je huis ontdoen van spullen die je in verzamelwoede bij elkaar gebracht hebt. Later ben ik de andere, diepere lagen tegengekomen. In mijn workshop ‘Meditatie & Geluk’ heeft deze yama een belangrijke plek gekregen. Mede ook door de lessen van De Buddha. Onder begeerte valt ook de angst om te verliezen wat je hebt en wat je lief is. De metafoor van zand in je hand (die je kwijtraakt door vast te willen houden en hard te knijpen) helpt me in een periode waarin mijn dochters uitgroeien tot zelfstandige volwassenen en langzaam hun eigen plek vinden.

Janine Himpers_yogacentrum


Het grootste misverstand over yoga...

Ambitie is volgens mij een groot misverstand maar ook worsteling in yoga. Aangewakkerd door slanke vrouwen en sterke mannen in uitdagende yoga poses. Ik merk dat sommige mensen geen lessen durven nemen omdat ze denken dat ze het niet kunnen. Dat is zo jammer, want iedereen kan het op zijn of haar manier. Maar ook in de lessen zie ik vaak hoe een sterke ambitie het yoga-proces juist in de weg zit. Dat vind ik zo fijn aan Critical Alignment en Yin. Juist door de ambitie eruit te halen en je over te geven aan de zwaartekracht haal je het meeste uit de beoefening…en ook dat is weer ambitie! Zie je hoe moeilijk dat is? :-)

Veel liefs, Janine

Reacties

Anneke De Haan
Geplaatst op 2020-10-15 21:23:04
Mooi verwoord, mooie foto's, nog meer gemotiveerd , en idd. Met lichamelijke beperkingen juist nog heel veel te winnen met yoga
Jonnie Himpers
Geplaatst op 2020-10-15 18:02:43
Trots op onze schoondochter. Wat een mooi centrum.

Laat een reactie achter

Uw e-mailadres zal niet worden gepubliceerd

ONTVANG GRATIS HET E-BOOK 'YOGA VOOR BEGINNERS' TWV € 9,95

Abonneer

Account aanmaken

Door een account aan te maken in deze winkel kunt u het betalingsproces sneller doorlopen, meerdere adressen opslaan, bestellingen bekijken en volgen en meer.

Registreren

Recent toegevoegd

U heeft geen artikelen in uw winkelwagen

Totaal incl. btw:€0,00
Bestel nog voor €50,00 en de verzending is gratis

Verzendkosten berekenen

Geen verzendmethoden gevonden voor dit land.